Zad. 1
a) Znajdź punkt B symetryczny do A = (-2, 9) względem prostej \(\displaystyle{ y=}\)\(\displaystyle{ \frac{2}{3} x+6}\)
b) wyznacz na osi \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) punkty jednakowo odległe od końców \(\displaystyle{ AB}\)
Zad. 2
W równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) dane są wierzchołki A = (2, -5), B = (4, -5) oraz punkt przecięcia przekątnych S = ( \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\), 1)
a) wyznacz \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\)
b) Oblicz długości wysokości równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\)
Wyznaczanie punktów
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Wyznaczanie punktów
1.
a) Na przykład wyznaczasz prostą prostopadła do prostej \(\displaystyle{ k:\ y=\frac{2}{3}x+6}\) i przechodzaca przez punkt \(\displaystyle{ A}\), niech to bedzie prosta \(\displaystyle{ l}\). Punkt przeciecia sie prostych k i l oznaczasz jako \(\displaystyle{ C}\), i teraz punkt \(\displaystyle{ C}\) przesuwasz o wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{AC}}\) i otrzymujesz szukany punkt \(\displaystyle{ B}\)
b. Punkt na osi OX ma współrzędne \(\displaystyle{ (x,0)}\) i teraz rozwiazujesz rownanie \(\displaystyle{ |XA|=|XB|}\), analogicznie z druga osia.
a) Na przykład wyznaczasz prostą prostopadła do prostej \(\displaystyle{ k:\ y=\frac{2}{3}x+6}\) i przechodzaca przez punkt \(\displaystyle{ A}\), niech to bedzie prosta \(\displaystyle{ l}\). Punkt przeciecia sie prostych k i l oznaczasz jako \(\displaystyle{ C}\), i teraz punkt \(\displaystyle{ C}\) przesuwasz o wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{AC}}\) i otrzymujesz szukany punkt \(\displaystyle{ B}\)
b. Punkt na osi OX ma współrzędne \(\displaystyle{ (x,0)}\) i teraz rozwiazujesz rownanie \(\displaystyle{ |XA|=|XB|}\), analogicznie z druga osia.