Walec o największym polu powierzchni bocznej
- wojskib
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 27 kwie 2008, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 42 razy
Walec o największym polu powierzchni bocznej
Który z walców o danym obwodzie 2d przekroju osiowego ma największe pole powierzchni bocznej?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, o 23:44 przez wojskib, łącznie zmieniany 1 raz.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Walec o największym polu powierzchni bocznej
Przekrój osiowy jest prostokątem o bokach \(\displaystyle{ a,b}\).
Z treści zadania mamy, że: \(\displaystyle{ 2a+2b=2d b=d-a}\)
Pole powierzchni bocznej walca wynosi: \(\displaystyle{ P_b=2 \pi \frac{a}{2}b=\pi ab=\pi a (d-a)=-\pi a^2+\pi da}\)
Pole powierzchni bocznej walca jest określone funkcja kwadratową, która osiąga maksimum w wierzchołku czyli:
\(\displaystyle{ a_w=\frac{-\pi d}{-2 \pi}=\frac{d}{2}}\)
Czyli pole powierzchni bocznej jest maksymalne jesli \(\displaystyle{ a=\frac{d}{2}}\)
Czyli wymiary walca:
1. promień: \(\displaystyle{ r=\frac{a}{2}=\frac{r}{4}}\)
2. wysokość: \(\displaystyle{ h=b=d-a=\frac{d}{2}}\)
Z treści zadania mamy, że: \(\displaystyle{ 2a+2b=2d b=d-a}\)
Pole powierzchni bocznej walca wynosi: \(\displaystyle{ P_b=2 \pi \frac{a}{2}b=\pi ab=\pi a (d-a)=-\pi a^2+\pi da}\)
Pole powierzchni bocznej walca jest określone funkcja kwadratową, która osiąga maksimum w wierzchołku czyli:
\(\displaystyle{ a_w=\frac{-\pi d}{-2 \pi}=\frac{d}{2}}\)
Czyli pole powierzchni bocznej jest maksymalne jesli \(\displaystyle{ a=\frac{d}{2}}\)
Czyli wymiary walca:
1. promień: \(\displaystyle{ r=\frac{a}{2}=\frac{r}{4}}\)
2. wysokość: \(\displaystyle{ h=b=d-a=\frac{d}{2}}\)