1.Dana jest prosta L o równaniu y = -2x + 6 oraz punkty A=(6,4), B=(-2,0). Wyznacz współrzędne punktu C leżącego na prostej l tak, aby trójkąt ABC był trójkątem prostokątnym o kacie prostym przy wierzchołku C.
2.Punkty A=(0, -2 ) i B=(4,4) sa wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC.
a) oblicz pole trójkąta ABC
b)Napisz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka C
c) Wyznacz współrzędne wierzchołka C
3.Dany jest odcinek AB o końcach A=(-5,2) B= (-4,3). Wyznacz na osi OX oraz osi OY punkty jednakowe odlegle od końców odcinka AB
Naucz się nazywać tematy
Sylwek
Wyznacz współrzędne kilku punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 19 mar 2007, o 20:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z neta
- Podziękował: 18 razy
Wyznacz współrzędne kilku punktów
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2008, o 16:29 przez martyna640, łącznie zmieniany 1 raz.
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Wyznacz współrzędne kilku punktów
1)
\(\displaystyle{ (AB)^2=(AC)^2+(BC)^2\\
( \sqrt{(-2-6)^2+ (0-4)^2})^2= (\sqrt{(x_c-6)^2+(y_c-4)^2})^2 +(\sqrt{(x_c+2)^2+(y_c)^2})^2\\
y_c=-2x+6\\
10x^2-40x=0\\
x(10x-40)=0\\
C_1=(0,6) C_2=(4,-2)}\)
\(\displaystyle{ (AB)^2=(AC)^2+(BC)^2\\
( \sqrt{(-2-6)^2+ (0-4)^2})^2= (\sqrt{(x_c-6)^2+(y_c-4)^2})^2 +(\sqrt{(x_c+2)^2+(y_c)^2})^2\\
y_c=-2x+6\\
10x^2-40x=0\\
x(10x-40)=0\\
C_1=(0,6) C_2=(4,-2)}\)