Znaleźć punkty na prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Znaleźć punkty na prostych

Post autor: Lider_M »

Dane są proste \(\displaystyle{ k:\ \frac{x-1}{-2}=\frac{y}{1}=\frac{z-1}{3}}\) i \(\displaystyle{ l:\ \frac{x+2}{1}=\frac{y+2}{0}=\frac{z+3}{-2}}\).

Znaleźć punkty \(\displaystyle{ P_l\in l, P_k\in k}\) takie, że wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{P_kP_l}}\) jest prostopadły do obydwu danych prostych.
ODPOWIEDZ