Jak narysować obszar jeżeli np:
1. \(\displaystyle{ D: x^2+y^2 qslant 4 , x qslant 0;}\)
2. \(\displaystyle{ D: x^2+y^2-2y qslant 0}\)
Jak mam podane całki iterowane lub proste ograniczające obszar
to daję radę ale tutaj nie bardzo :/
Chodzi o to jak to rozwiązać żeby zrobić rysunek...
Wyznaczanie obszaru
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Wyznaczanie obszaru
No ok, ale jak do tego dojść mając to: ??
1. \(\displaystyle{ D: x^2+y^2 qslant 4 , x qslant 0;}\)
2. \(\displaystyle{ D: x^2+y^2-2y qslant 0}\)
1. \(\displaystyle{ D: x^2+y^2 qslant 4 , x qslant 0;}\)
2. \(\displaystyle{ D: x^2+y^2-2y qslant 0}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wyznaczanie obszaru
1.
\(\displaystyle{ x^2+y^2\leq 2^2}\) - koło o środku (0,0) i promieniu 2
\(\displaystyle{ x q 0}\) - I i IV ćwiartka układu współrzędnych wraz z osią OY
2.
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2y\leq 0 \\
x^2+(y-1)^2\leq 1}\) - koła o środku (0,1) i promieniu 1
\(\displaystyle{ x^2+y^2\leq 2^2}\) - koło o środku (0,0) i promieniu 2
\(\displaystyle{ x q 0}\) - I i IV ćwiartka układu współrzędnych wraz z osią OY
2.
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2y\leq 0 \\
x^2+(y-1)^2\leq 1}\) - koła o środku (0,1) i promieniu 1
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Wyznaczanie obszaru
No dobra, czyli mam wiedzieć że np. \(\displaystyle{ x^2+y^2\leq 4}\)
to jest koło o środku (0,0) i promieniu 2, czy można to jakoś policzyć ??
Czy może wystarczy zrobić z tego układ równań ??
to jest koło o środku (0,0) i promieniu 2, czy można to jakoś policzyć ??
Czy może wystarczy zrobić z tego układ równań ??
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wyznaczanie obszaru
geometria analityczna do powtórki
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\) - równanie okręgu o środku \(\displaystyle{ S(a,b)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r>0}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2\leq r^2}\) - koło o środku \(\displaystyle{ S(a,b)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r>0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Wyznaczanie obszaru
Acha, czyli tak to się robi. Niezła łajza ze mnie.
A jeżeli mam:
\(\displaystyle{ D:x^2+y^2 qslant x , x^2+y^2 qslant y}\)
Jak to przekształcić :/ ??
Dzięki bardzo za pomoc, przydało się bardzo.
A jeżeli mam:
\(\displaystyle{ D:x^2+y^2 qslant x , x^2+y^2 qslant y}\)
Jak to przekształcić :/ ??
Dzięki bardzo za pomoc, przydało się bardzo.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wyznaczanie obszaru
\(\displaystyle{ x^2+y^2 q x \\
x^2-x+y^2 q 0 \\
(x-\frac{1}{2})^2-\frac{1}{4}+y^2 q 0 \\
(x-\frac{1}{2})^2 + y^2 q \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ S(\frac{1}{2},0) \quad r=\frac{1}{2}}\)
druga nierówność analogicznie
x^2-x+y^2 q 0 \\
(x-\frac{1}{2})^2-\frac{1}{4}+y^2 q 0 \\
(x-\frac{1}{2})^2 + y^2 q \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ S(\frac{1}{2},0) \quad r=\frac{1}{2}}\)
druga nierówność analogicznie