wektory - kąt pomiędzy wektorami
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 249 razy
wektory - kąt pomiędzy wektorami
Witajcie, zacząłem robić zdania z wektorów (przygotowując się do matury podstawowej z fizyki) i nie wiem jak zrobić następujące:
1. Mam dane wektory \(\displaystyle{ \vec{a} =[1,3], \vec{b} =[2,4], \vec{c} =[3,2]}\) I jaki kąt musza tworzyć wektory \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) , żeby prawdziwe bylo równanie: \(\displaystyle{ \vec{a} \vec{b} = \vec{c}}\) ??
2. W zadaniu drugim mam dany wektor \(\displaystyle{ \vec{x}}\) - 10cm i wektor \(\displaystyle{ \vec{y}}\) - 15cm. Mam obliczyć minimum i maksimum \(\displaystyle{ \vec{x} - \vec{y}}\) I dodatkowo pytanie: Dla jakich wartości kąta między tymi wektorami spełniony jest powyższy warunek?
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!
1. Mam dane wektory \(\displaystyle{ \vec{a} =[1,3], \vec{b} =[2,4], \vec{c} =[3,2]}\) I jaki kąt musza tworzyć wektory \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) , żeby prawdziwe bylo równanie: \(\displaystyle{ \vec{a} \vec{b} = \vec{c}}\) ??
2. W zadaniu drugim mam dany wektor \(\displaystyle{ \vec{x}}\) - 10cm i wektor \(\displaystyle{ \vec{y}}\) - 15cm. Mam obliczyć minimum i maksimum \(\displaystyle{ \vec{x} - \vec{y}}\) I dodatkowo pytanie: Dla jakich wartości kąta między tymi wektorami spełniony jest powyższy warunek?
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2008, o 15:43 przez jackow005, łącznie zmieniany 3 razy.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wektory - kąt pomiędzy wektorami
Chyba jeszcze coś z fizyki pamiętam
2)
Minimum i maksimum - kierunek wektorów zgodny
Minumum - zwrot wektorów zgodny - \(\displaystyle{ |\vec{x}-\vec{y}| = 5cm}\) - kąt \(\displaystyle{ 0^\circ}\)
Maksimum - zwrot wektorów przeciwny - \(\displaystyle{ |\vec{x}-\vec{y}| = 25cm}\) - kąt \(\displaystyle{ 180^\circ}\)
2)
Minimum i maksimum - kierunek wektorów zgodny
Minumum - zwrot wektorów zgodny - \(\displaystyle{ |\vec{x}-\vec{y}| = 5cm}\) - kąt \(\displaystyle{ 0^\circ}\)
Maksimum - zwrot wektorów przeciwny - \(\displaystyle{ |\vec{x}-\vec{y}| = 25cm}\) - kąt \(\displaystyle{ 180^\circ}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 249 razy
wektory - kąt pomiędzy wektorami
jeju, dziękuję bardzo!! mam jeszcze pytanko, jak ten kąt obliczyłeś?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wektory - kąt pomiędzy wektorami
2)
Niech \(\displaystyle{ \vec{a},\vec{b}}\) będą wektorami niezerowymi.
Długość wektora wypadkowego wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{|\vec{a}|^2+|\vec{b}|^2-2|\vec{a}||\vec{b}|\cos }}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt pomiędzy wektorami
Niech \(\displaystyle{ \vec{a},\vec{b}}\) będą wektorami niezerowymi.
Długość wektora wypadkowego wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{|\vec{a}|^2+|\vec{b}|^2-2|\vec{a}||\vec{b}|\cos }}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt pomiędzy wektorami
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 249 razy
wektory - kąt pomiędzy wektorami
Dzięki wielkie ja to liczyłem z tego:
\(\displaystyle{ \sqrt{|\vec{a}|^2+|\vec{b}|^2}\)
a mógłbyś jeszcze napisać jak było by z mnożeniem "skalarnym", czyli jakby byl znak \(\displaystyle{ \cdot}\) ??
Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam!!
\(\displaystyle{ \sqrt{|\vec{a}|^2+|\vec{b}|^2}\)
a mógłbyś jeszcze napisać jak było by z mnożeniem "skalarnym", czyli jakby byl znak \(\displaystyle{ \cdot}\) ??
Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam!!
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wektory - kąt pomiędzy wektorami
a to po co ?a mógłbyś jeszcze napisać jak było by z mnożeniem "skalarnym", czyli jakby byl znak \(\displaystyle{ \cdot}\) ??
Hmmm,jackow005 pisze:1. Mam dane wektory \(\displaystyle{ \vec{a} =[1,3], \vec{b} =[2,4], \vec{c} =[3,2]}\) I jaki kąt musza tworzyć wektory \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) , żeby prawdziwe bylo równanie: \(\displaystyle{ \vec{a}x \vec{b} = \vec{c}}\) ??
tego zadania nie potrafię rozwikłać. O co chodzi w tym 'równaniu'
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
wektory - kąt pomiędzy wektorami
policzyć długości tych wektorów trzeba na początku,
\(\displaystyle{ |\vec{c}|=|\vec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot sin }\)
i wyliczyć z tego ten kąt właśnie.
\(\displaystyle{ |\vec{c}|=|\vec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot sin }\)
i wyliczyć z tego ten kąt właśnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 249 razy
wektory - kąt pomiędzy wektorami
Bo w następnym punkcie mam wykonać mnożenie skalarne...... i nie wiem czy to będzie tak samo, czy jak?mat1989 pisze: a to po co?
A w tym pierwszym zadaniu i równaniu to między wektorem \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\)powinien być znak razy, ale krzyżyk, a nie kropeczka
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wektory - kąt pomiędzy wektorami
Jest to w panelu przycisków przy pisaniu nowego tematu/odpowiedzi. W instrukcji LaTeX-a też jest.
\(\displaystyle{ \times}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex] imes[/tex]
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 249 razy
wektory - kąt pomiędzy wektorami
Oki, następnym, razem użyje, a mógłbyś powiedzieć mi jak zrobić zadanie 2 gdy mnożymy skalarnie czy wektorowo? Przez jaki kat mnożymy?