Zadanie "pola figur"
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 7 wrz 2008, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Libiąż
- Podziękował: 5 razy
Zadanie "pola figur"
Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale zamieszcze ten temat tutaj. "W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 25cm. Długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa 3cm. Oblicz pole tego trójkąta." prosze również o obliczenia.
Zadanie "pola figur"
To zadanie powinno być w dziale "Geometria trójkąta". Ale wracając do zadania. Skorzystajmy ze znanego faktu, że \(\displaystyle{ 2r+c=a+b}\) ( oznaczenia standardowe).
Do obliczenia zostaje więc układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=25^2 \\ a+b=31 \end{cases}}\).
Do obliczenia zostaje więc układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=25^2 \\ a+b=31 \end{cases}}\).