Przekształcenia płaszaczyzny.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kevel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 16:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Repki

Przekształcenia płaszaczyzny.

Post autor: kevel »

Witam wszystkich . Mam takie zadanie :

Rozstrzygnij, które z poniższych przekształceń płaszczyzny XOY jest wzajemnie jednoznaczne :
a) T((x;y))=(x+2;y); b)S((x;y))=(x-1;y-2);
c) U((x;y))=(x;2); d)I((x;y))=(2x-1;3y+1).

Nie wiem jak się za to zabrać , bo nie mam żadnego przykładu .
ODPOWIEDZ