Napisz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
chapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 29 cze 2008, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka

Napisz równanie okręgu

Post autor: chapi »

Napisz równanie okręgu przechodzącego przez pkt A o środku w pkt S, jeśli:

1. A(4,2) S(2,1)
2. A(4,7) S(-2,1)
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2008, o 16:38 przez chapi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\) przy czym a i b współrzędne środka S=(a,b) oraz r promień, czyli w naszym przypadku odcinek |AS|.
Dla przykładu:
a)
\(\displaystyle{ r=|AS|=\sqrt{(4-2)^2+(2-1)^2}=\sqrt{5}}\),
czyli
\(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-1)^2=5}\)
Podpunkt b analogicznie.
chapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 29 cze 2008, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka

Napisz równanie okręgu

Post autor: chapi »

ten 2 cos mi nie wyszedl ;/ moglabys to tak krok po kroku 2 tez roziwazac ?
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ |AS|=\sqrt{(4-(-2))^2+(7-1)^2}=\sqrt{6^2+6^2}=6\sqrt{2}}\)
Czyli
\(\displaystyle{ (x+2)^2+(y-1)^2=72}\)
ODPOWIEDZ