Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A=(-2,3)}\) :
a) równoległej do prostej \(\displaystyle{ 5x-2y+4=0}\)
b) prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ -2x+3y-1=0}\)
równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
równanie prostej
Na forum jest wiele zadań podobnych - możesz przejrzeć i spróbować się na nich wzorować.
Poza tym wujek zawsze chętnie służy radą. Ogólne informacje na temat geometrii analitycznej, a więc również prostopadłości i równoległości też się tam znajdą.
Poza tym wujek
Kod: Zaznacz cały
http://www.google.pl
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
równanie prostej
Ad a)
\(\displaystyle{ 5x-2y+a=0\\
5\cdot (-2)-2\cdot 3+a=0\\
-16+a=0\\
a=16\\
5x-2y+16=0}\)
Ad b)
\(\displaystyle{ 3x+2y+b=0\\
3\cdot (-2)+2\cdot 3+b=0\\
b=0\\
3x+2y=0}\)
\(\displaystyle{ 5x-2y+a=0\\
5\cdot (-2)-2\cdot 3+a=0\\
-16+a=0\\
a=16\\
5x-2y+16=0}\)
Ad b)
\(\displaystyle{ 3x+2y+b=0\\
3\cdot (-2)+2\cdot 3+b=0\\
b=0\\
3x+2y=0}\)