styczne okręgi w ukł. współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 41 razy
styczne okręgi w ukł. współrzędnych
Znaleźć okręgi styczne do okręgu o środku S (0,0) i promieniu 2 i styczne do prostej y = -2.
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
styczne okręgi w ukł. współrzędnych
Edit: Moje rozwiązanie nie było poprawne, przepraszam za pomyłkę.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2008, o 00:27 przez MagdaW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 41 razy
styczne okręgi w ukł. współrzędnych
To będzie jakoś tak...
\(\displaystyle{ |OP| = 2+ |AP| \\
|AP|= |BP|= \sqrt{(x-x)^2+ (y+2)^2} =|y+2|
OP= \sqrt{x^2+ y^2}
\sqrt{x^2+y^2} = 2 +|y+2| \ \ / 1^2
x^2 +y^2= 4 +4|y+2| + y^2 +4y +4
x^2= 4|y+2| +4y+ 8}\)
teraz dwa przypadki:
1:
\(\displaystyle{ yqslant -2
x^2=4y+ 8+ 4y+ 8
y= 1/8 x^2 -2}\)
Zbiór rozwiązań na rysunku oznaczony kolorem czerwonym. Ściślej zbiór środków okręgów, nie sprecyzowałem w poleceniu o co mi chodziło
\(\displaystyle{ |OP| = 2+ |AP| \\
|AP|= |BP|= \sqrt{(x-x)^2+ (y+2)^2} =|y+2|
OP= \sqrt{x^2+ y^2}
\sqrt{x^2+y^2} = 2 +|y+2| \ \ / 1^2
x^2 +y^2= 4 +4|y+2| + y^2 +4y +4
x^2= 4|y+2| +4y+ 8}\)
teraz dwa przypadki:
1:
\(\displaystyle{ yqslant -2
x^2=4y+ 8+ 4y+ 8
y= 1/8 x^2 -2}\)
Zbiór rozwiązań na rysunku oznaczony kolorem czerwonym. Ściślej zbiór środków okręgów, nie sprecyzowałem w poleceniu o co mi chodziło