dla trójkąta o wierzchołkach (0,0) (0,2) (2,0) obliczyć:
a) moment bezwładności względem osi x
b) moment bezwładności względem osi y
Wogle nie wiem jak do niego podejsc;( i przepraszam z góry bo nie byłem pewny czy dobry dział wybrałem.
Moment bezwładności trójkąta o wierzchołkach...
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Moment bezwładności trójkąta o wierzchołkach...
Moment bezwładności względem osi OX:
\(\displaystyle{ I_x=\iint_Dy^2\cdot\rho(x,y)dxdy}\)
Analogicznie:
\(\displaystyle{ I_y=\iint_Dx^2\cdot\rho(x,y)dxdy}\)
gdzie: \(\displaystyle{ \rho(x,y)}\) to gęstość powierzchniowa - w tym wypadku stała, a \(\displaystyle{ D}\) to obszar całkowania (trójkąt).
\(\displaystyle{ I_x=\iint_Dy^2\cdot\rho(x,y)dxdy}\)
Analogicznie:
\(\displaystyle{ I_y=\iint_Dx^2\cdot\rho(x,y)dxdy}\)
gdzie: \(\displaystyle{ \rho(x,y)}\) to gęstość powierzchniowa - w tym wypadku stała, a \(\displaystyle{ D}\) to obszar całkowania (trójkąt).
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dom
- Podziękował: 5 razy
Moment bezwładności trójkąta o wierzchołkach...
ok dzieki wielki przynajmniej wiem teraz co i jak liczyc