Wyznacz pole koła, którego okrąg jest przecięciem dwóch identycznych sfer o promieniu r. Odległość pomiędzy środkami sfer wynosi d.
Byłbym bardzo zobowiązany za wzór na pole tego koła, lub chociaż za naprowadzenie na ten wzór. Z góryu wielkie dzięki.
Równanie na pole koła będące płaszczyzną przecięć dwóch sfer
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
Równanie na pole koła będące płaszczyzną przecięć dwóch sfer
\(\displaystyle{ P=(r^{2}-\frac{d^{2}}{4})\pi}\)
Skoro chodzi o ten okrąg zaznaczony na czerwono to możesz promiń tego okręgu obliczyć z trójkąta prostokątnego zielonego.
Skoro chodzi o ten okrąg zaznaczony na czerwono to możesz promiń tego okręgu obliczyć z trójkąta prostokątnego zielonego.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
Równanie na pole koła będące płaszczyzną przecięć dwóch sfer
Hmmm... może się mylę, ale czy nie powinno być
\(\displaystyle{ P = (r ^{4}- \frac{d ^{2} }{4})\pi}\) ?
[ Dodano: 24 Sierpnia 2008, 22:16 ]
Jest ok, doszedłem do błędu który cały czas powtarzałem. Dzięki Hellena.
\(\displaystyle{ P = (r ^{4}- \frac{d ^{2} }{4})\pi}\) ?
[ Dodano: 24 Sierpnia 2008, 22:16 ]
Jest ok, doszedłem do błędu który cały czas powtarzałem. Dzięki Hellena.