okrąg o równaniu + symeralna odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Hazok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy

okrąg o równaniu + symeralna odcinka

Post autor: Hazok »

Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x+2)^{2}+(y-3)^{2}=12}\) oraz punkt A=(-2,0). Napisz równanie symetralnej odcinka, którego końcami są dany punkt A i środek S danego okręgu.

Prosił bym o pomoc, głównie sposób w jaki zabrać sie za to zadanie, wynik jest mniej ważny;]
Ostatnio zmieniony 21 sie 2008, o 14:23 przez Hazok, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 285
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 65 razy

okrąg o równaniu + symeralna odcinka

Post autor: alchemik »

Masz punkt A, znasz współrzędne środka okręgu (wiesz jak znaleźć?), szukasz wzór prostej która przechodzi przez te dwa punkty, szukasz środka odcinka i dalej liczysz wzór prostej prostopadłej, przechodzącej przez środek odcinka.
Awatar użytkownika
Hazok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy

okrąg o równaniu + symeralna odcinka

Post autor: Hazok »

Czyli S=(2,-3)?
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 285
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 65 razy

okrąg o równaniu + symeralna odcinka

Post autor: alchemik »

Prawie, S=(-2,3)

Awatar użytkownika
Hazok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy

okrąg o równaniu + symeralna odcinka

Post autor: Hazok »

oki zgadza się dzięki;]
ODPOWIEDZ