Parametryzacja funkcji

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
zzz1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 maja 2008, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Parametryzacja funkcji

Post autor: zzz1986 »

W jaki sposób znaleźć równanie parametryczne funkcji danej wzorem \(\displaystyle{ y= x^{3}}\) ?

Pozdrawiam.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Parametryzacja funkcji

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x(t)=t\\y(t)=t^3\\t\in\mathbb{R}\end{cases}}\)

O to chodzi?? Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ