witam
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\frac{8}{x}}\). Napisz równanie okręgu o środku w początku układu współrzędnych, mającego dokładnie dwa punkty wspólne z wykresem funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{8}{x}}\)
Jak to zrobić??
prosze o pomoc
znajdź równanie okręgu spełniającego warunek
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
znajdź równanie okręgu spełniającego warunek
Równanie okręgu o środku w początku układu współrzędnych i dowolnym promieniu wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=R^2}\)
Więc do równania naszego szukanego okręgu brakuje nam tylko promienia. Jeśli nasz okrąg ma mieć jakikolwiek punkt wspólny z krzywą \(\displaystyle{ f(x)=\frac{8}{x}}\), to ta krzywa musi spełniać równanie naszego okręgu, tj:
\(\displaystyle{ x^2+(f(x))^2=R^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+\frac{64}{x^2}=R^2 / \ x^2}\)
\(\displaystyle{ x^4+64=R^2x^2}\)
\(\displaystyle{ x^4-R^2x^2+64=0}\)
Równanie to może mieć \(\displaystyle{ 0, 2}\) lub \(\displaystyle{ 4}\) rozwiązania. Podstawiamy zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=x^2 \ x\geqslant 0}\) i mamy:
\(\displaystyle{ t^2-R^2t+64=0}\)
Aby wyjściowe równanie miało dwa rozwiązania (zgodnie z treścią zadania) wyróżnik powyższego równania ma wynosić \(\displaystyle{ 0}\), tj:
\(\displaystyle{ 0=\Delta=R^4-256 \iff R^4=256 \iff R=4}\)
Zatem ostatecznie równanie szukanego okręgu wyraża się wzorem: \(\displaystyle{ x^2+y^2=16}\).
P.S. Spróbuj zastanowić się nad innym sposobem rozwiązania tego zad.
\(\displaystyle{ x^2+y^2=R^2}\)
Więc do równania naszego szukanego okręgu brakuje nam tylko promienia. Jeśli nasz okrąg ma mieć jakikolwiek punkt wspólny z krzywą \(\displaystyle{ f(x)=\frac{8}{x}}\), to ta krzywa musi spełniać równanie naszego okręgu, tj:
\(\displaystyle{ x^2+(f(x))^2=R^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+\frac{64}{x^2}=R^2 / \ x^2}\)
\(\displaystyle{ x^4+64=R^2x^2}\)
\(\displaystyle{ x^4-R^2x^2+64=0}\)
Równanie to może mieć \(\displaystyle{ 0, 2}\) lub \(\displaystyle{ 4}\) rozwiązania. Podstawiamy zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=x^2 \ x\geqslant 0}\) i mamy:
\(\displaystyle{ t^2-R^2t+64=0}\)
Aby wyjściowe równanie miało dwa rozwiązania (zgodnie z treścią zadania) wyróżnik powyższego równania ma wynosić \(\displaystyle{ 0}\), tj:
\(\displaystyle{ 0=\Delta=R^4-256 \iff R^4=256 \iff R=4}\)
Zatem ostatecznie równanie szukanego okręgu wyraża się wzorem: \(\displaystyle{ x^2+y^2=16}\).
P.S. Spróbuj zastanowić się nad innym sposobem rozwiązania tego zad.
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
znajdź równanie okręgu spełniającego warunek
Okrąg powinien być styczny do wykresu funkcji. Nie może go nigdzie przecinać bo inaczej przecinałby go w 4 miejscach (2 razy w pierwszej i 2 razy w trzeciej ćwiartce układu współrzędnych.
Styczny okrąg powinien mieć promień równy odległości środka układu współrzędnych od wykresu funkcji (rozumiejąc odległość zbioru od punktu jako minimum z wszystkich odległości dany punkt-jakiś punkt ze zbioru).
Punktem wykresu najbliższym (0,0) jest punkt w którym f(x)=x. (gdy spojrzy się na wykres widać to od razu).
\(\displaystyle{ x=\frac 8x x^2=8 x= \sqrt8}\)
A punkt \(\displaystyle{ (\sqrt8, \sqrt8)}\) jest od (0,0) odległy o 4. Zatem nasz okrąg powinien mieć równanie:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 16}\)
Styczny okrąg powinien mieć promień równy odległości środka układu współrzędnych od wykresu funkcji (rozumiejąc odległość zbioru od punktu jako minimum z wszystkich odległości dany punkt-jakiś punkt ze zbioru).
Punktem wykresu najbliższym (0,0) jest punkt w którym f(x)=x. (gdy spojrzy się na wykres widać to od razu).
\(\displaystyle{ x=\frac 8x x^2=8 x= \sqrt8}\)
A punkt \(\displaystyle{ (\sqrt8, \sqrt8)}\) jest od (0,0) odległy o 4. Zatem nasz okrąg powinien mieć równanie:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 16}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 24 lip 2008, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 8 razy
znajdź równanie okręgu spełniającego warunek
Aby wyjściowe równanie miało dwa rozwiązania (zgodnie z treścią zadania) wyróżnik powyższego równania ma wynosić \(\displaystyle{ 0}\), tj:
\(\displaystyle{ 0=\Delta=R^4-256 \iff R^4=256 \iff R=4}\)
nie rozumiem tego stwierdzenia skoro delta = 0 to z tego co wiem jest jedno rozwiazanie... 0 ,2 , 4 rozwiazan moze miec bo to widac dokladnie na wykresie:) ale zastanawia mnie tylko ta delta = 0?? prosze wytłumacz
\(\displaystyle{ 0=\Delta=R^4-256 \iff R^4=256 \iff R=4}\)
nie rozumiem tego stwierdzenia skoro delta = 0 to z tego co wiem jest jedno rozwiazanie... 0 ,2 , 4 rozwiazan moze miec bo to widac dokladnie na wykresie:) ale zastanawia mnie tylko ta delta = 0?? prosze wytłumacz
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
znajdź równanie okręgu spełniającego warunek
to jest równanie dwukwadratowe a nie kwadratowe. więc jak delta jest równa 0 i wyliczony pierwiastek jest dodatni to wyjściowe równanie ma dwa rozwiązania.