Znajdź współrzędne wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ChipiDay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nDCh
Podziękował: 41 razy

Znajdź współrzędne wektora

Post autor: ChipiDay »

Znajdź współrzędne wektora jednostkowego n który jest prostopadły jednocześnie do wektora a=[3,6,8] i do osi OX
Awatar użytkownika
lepton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 30 paź 2004, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k/Poznania
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Znajdź współrzędne wektora

Post autor: lepton »

mam rozumieć przez te trzy podane liczby, że dany wektor jest usadowiony w przestrzeni trówymiarowej?
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Znajdź współrzędne wektora

Post autor: Fibik »

Ten wektor wygląda tak: u = [3,6,8]x[1,0,0] = [0,8,-6]; ten x, to iloczyn wektorowy.
ODPOWIEDZ