pozostale wierzcholki kwadratu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
byku1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 mar 2008, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cz-Dz
Pomógł: 1 raz

pozostale wierzcholki kwadratu

Post autor: byku1989 »

Punkt A=(7,3) jest wierzcholkiem, zas punkt S=(3,2) środkiem symetrii kwadratu ABCD. Wyznacz pozostale wierzcholki kwadratu.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

pozostale wierzcholki kwadratu

Post autor: MagdaW »

Nie jeastem pewna:
A=(7, 3)
B=(2, 6)
C=(-1, 1)
D=(4, -2)
byku1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 mar 2008, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cz-Dz
Pomógł: 1 raz

pozostale wierzcholki kwadratu

Post autor: byku1989 »

Prosilbym jesdnak o podanie toku rozwiazywania. Dzieki za pomoc
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

pozostale wierzcholki kwadratu

Post autor: MagdaW »

Zauważ, że środkiem symetrii kwadratu jest punkt przecięcia się przekątnych. Zatem AS=SC=BS=SD. Odcinek SA jest przeciwprostokątną trójkąta o przyprostokątnych 4 i 1. Odcinek CS będzie przeciwprostokątną trójkąta symetrycznego względem punktu S do tego trójkąta. Cały kwadrat będzie ,,przechylony" w jedną stronę. Odcinek BS będzie przeciwprostokątną trójkąta przystającego to wcześniejszych, a jego wierzchołkiem przy kącie prostym będzie punkt (3, 6). Z ostatnim wierzchołkiem nie powinno być problemu.

Nie za bardzo umiem tłumaczyć, więc jak nie zrozumiesz, to spróbuję Ci pomóc. Nie jestem też przekonana, czy nie ma dużo prostszego sposobu.
ODPOWIEDZ