Obrót o kąt
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Obrót o kąt
Jak wykazać wzór na współrzędne punktu obróconego o kąt względem środka układu współrzędnych bez korzystania z funkcji trygonometrycznych dla sumy argumentów?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Obrót o kąt
Najłatwiej z liczb zespolonych.
Punkt \(\displaystyle{ Z=(x,y)}\) utożsamiamy z liczbą zespoloną \(\displaystyle{ z=x+yi}\). Mnożąc tę liczbę przez liczbę \(\displaystyle{ w=cos\alpha+isin\alpha}\) (czyli przez pewną liczbę zespoloną o module równym 1), otrzymujemy obrót punktu Z o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) wokół początku układu, przy czym \(\displaystyle{ z'=(x+yi)(cos\alpha+isin\alpha)=(xcos\alpha-ysin\alpha)+i(xsin\alpha+ycos\alpha)}\), czyli \(\displaystyle{ Z'=(xcos\alpha-ysin\alpha, xsin\alpha+ycos\alpha)}\).
[ Dodano: 20 Czerwca 2008, 13:10 ]
Żeby dokończyć uzasadnienie, wystarczy jeszcze wykazać, że rzeczywiście otrzymujemy w ten sposób obrót. Rzeczywiście, moduł otrzymanej liczby się nie zmienia, a \(\displaystyle{ Arg(z w)=Arg(z)+Arg(w)}\).
Punkt \(\displaystyle{ Z=(x,y)}\) utożsamiamy z liczbą zespoloną \(\displaystyle{ z=x+yi}\). Mnożąc tę liczbę przez liczbę \(\displaystyle{ w=cos\alpha+isin\alpha}\) (czyli przez pewną liczbę zespoloną o module równym 1), otrzymujemy obrót punktu Z o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) wokół początku układu, przy czym \(\displaystyle{ z'=(x+yi)(cos\alpha+isin\alpha)=(xcos\alpha-ysin\alpha)+i(xsin\alpha+ycos\alpha)}\), czyli \(\displaystyle{ Z'=(xcos\alpha-ysin\alpha, xsin\alpha+ycos\alpha)}\).
[ Dodano: 20 Czerwca 2008, 13:10 ]
Żeby dokończyć uzasadnienie, wystarczy jeszcze wykazać, że rzeczywiście otrzymujemy w ten sposób obrót. Rzeczywiście, moduł otrzymanej liczby się nie zmienia, a \(\displaystyle{ Arg(z w)=Arg(z)+Arg(w)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Obrót o kąt
Wiem, że można z zespolonych, ale przecież żeby udowodnić, że argument iloczynu liczb zespolonych jest równy sumie ich argumentów trzeba właśnie z wspomnianych przeze mnie wzorów skorzystać.