Trzeci wierzchołek w trójkącie mając 2 punkty na prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Belhitef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 cze 2008, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Różnie bywa

Trzeci wierzchołek w trójkącie mając 2 punkty na prostej

Post autor: Belhitef »

Witam,
Próbowałem rozwiązywać to zadanie kilkanaście razy i nie mogę znaleźć sposobu na obliczenie położenia tego trzeciego wierzchołka, a mam przeczucie, że to łatwe tylko nie widzę czegoś

Treść zadania:
"Dane są dwa wierzchołki trójkąta równobocznego A(1,-2), B(5,1). Znajdź trzeci wierzchołek, napisz równania wszystkich boków tego trójkąta i wysokości poprowadzonej z wierzchołka C."
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trzeci wierzchołek w trójkącie mając 2 punkty na prostej

Post autor: klaustrofob »

wektor AB=[4,3] ma długość 5. środek odcinka AB=(2,-1/2). z tego punktu wystawiasz wektor prostopadły do wektora AB, i taki, którego długość jest równa \(\displaystyle{ \frac{5}{2}\sqrt{3}}\). koniec wektora wskaże punkt C. są dwa takie wektory: \(\displaystyle{ \vec{p}=[-2,\frac{3}{2}]}\) i \(\displaystyle{ \vec{q}=[2,-\frac{3}{2}]}\), zatem zadanie ma dwa rozw.
Belhitef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 cze 2008, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Różnie bywa

Trzeci wierzchołek w trójkącie mając 2 punkty na prostej

Post autor: Belhitef »

Czy środek jednak nie będzie w punkcie AB=(3,-1/2)?
Prosił bym też o wskazanie kroków jak obliczyć punkt na wektorze prostopadłym do AB i odległym odpowiednio.
ODPOWIEDZ