jednokladnosc

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

jednokladnosc

Post autor: monikap7 »

Bardzo prosze o pomoc przy zadaniach:

1. Na prostej przechodzacej przez punkty A i B obrano punkt C t, ze A lezy miedzy B i C oraz |AB| = 3 i |BC| = 7. Wiedzac, ze odcinki A'C' , A'B', B'C' sa odpowiednio proporcjonalne do odcinkow AC, AB, BC i majac dana dlugosc odcinka |A'C'| = 16 oblicz dlugosc odcinka A'B' i B'C'.


2. Punkt S jest punktem wewnetrznym odcinka AB i dzieli go na dwie czesci w stosunku 2 : 5. Oblicz dlugosci kazdej z tych czesci wiedzac, ze odcinek AB ma dlugosc 22.5 cm.
ODPOWIEDZ