równanie okręgu...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
efcia111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 cze 2008, o 16:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

równanie okręgu...

Post autor: efcia111 »

napisz równanie okręgu o środku S=(1,-3) przechodzącego przez punkt A=(3,5)

jak to zrobić?
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

równanie okręgu...

Post autor: escargot »

wsółrzędne środka okręgu są dane, pozostało tylko obliczyć dł. promienia:

\(\displaystyle{ |AS|=r=\sqrt{68} \\
(x-1)^2+(y+3)^{2}=68}\)
ODPOWIEDZ