Witam, bardzo prosze o pomoc w zadaniu
Określ bez rysowania jak leża względem siebie okręgi o równianiach
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 4}\) i
\(\displaystyle{ x^{2} - 10x + y^{2} + 4y = 7}\)
Z gory dziekuje
jak okręgi leżą względem siebie :)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
jak okręgi leżą względem siebie :)
pierwszy okrąg ma środek w punkcie \(\displaystyle{ S_1=(0,0)}\) i ma promień \(\displaystyle{ r_1=2}\)
drugi okrąg ma środek w punkcie \(\displaystyle{ S_2=(5,-2)}\) i ma promień \(\displaystyle{ r_2=6}\)
odległość między środkami wynosi: \(\displaystyle{ \sqrt{2^2+5^2}=\sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ r_2-r_1=4}\)
drugi okrąg ma środek w punkcie \(\displaystyle{ S_2=(5,-2)}\) i ma promień \(\displaystyle{ r_2=6}\)
odległość między środkami wynosi: \(\displaystyle{ \sqrt{2^2+5^2}=\sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ r_2-r_1=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 7 razy
jak okręgi leżą względem siebie :)
a moglbys napisac to etapami bardzo prosze, bo to dla znajomego na zaliczenie roku
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
jak okręgi leżą względem siebie :)
yyy... w pierwszym to tylko odczytujesz z równanie okręgu... w drugim trzeba troche przekształcić, ale to nie powinno sprawić problemu odległość między dwoma punktami liczysz z gotowego wzoru , dokładnych przeliczeń szczerze mówiac nie chce mi się pisac