udowodnij stosunek

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

udowodnij stosunek

Post autor: natkoza »

Na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\) dane są dwa układy punktów \(\displaystyle{ A,B,C}\) oraz \(\displaystyle{ A_1,B_1,C_1}\) w położeniu ogólnym, które w pewnym układzie współrzesnych mają maja odpowiednio współrzedne \(\displaystyle{ (x_A,y_A),\ldots ,(x_{C_1},y_{C_1})}\) Udowodnij, ze stosunek \(\displaystyle{ \frac{\left|\begin{array}{ccc}x_A& x_B & x_c\\y_A&y_B&y_C\\1&1&1\end{array}\right|}{\left|\begin{array}{ccc}x_{A_1}&x_{B_1}&x_{C_1}\\y_{A_1}&y_{B_1}&y_{C_1}\\1&1&1\end{array}\right|}}\) nie zależy od wyboru układu współrzędnych na płaszczyźnie.
Wie ktoś jak sie za to zabrać
ODPOWIEDZ