równanie okręgu
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
równanie okręgu
Po prostu podstawiasz do wzoru i rozwiązujesz układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} (1-a) ^{2} +(1-b) ^{2} =r ^{2} \\(5-a) ^{2} +(3-b) ^{2} =r ^{2}\\(4-a) ^{2} +(-2-b) ^{2} =r ^{2} \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} (1-a) ^{2} +(1-b) ^{2} =r ^{2} \\(5-a) ^{2} +(3-b) ^{2} =r ^{2}\\(4-a) ^{2} +(-2-b) ^{2} =r ^{2} \end{array}}\)