pole trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Monikaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 9 maja 2008, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

pole trójkąta

Post autor: Monikaa »

Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach: A=(-1,-2), B=(7,1), C=(7,2).
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

pole trójkąta

Post autor: Viathor »

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}|(x_B-x_A)(y_C-y_A)-(y_B-y_A)(x_c-x_A)|}\)
Monikaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 9 maja 2008, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

pole trójkąta

Post autor: Monikaa »

Ale .. czemu tak?
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

pole trójkąta

Post autor: Viathor »

Hmm to jest wzór z tablic matematycznych...można jeszcze na wektorach ale w tym przypadku wystarczy popodstawiać i po zadaniu

pozdrawiam
ODPOWIEDZ