znajdź punkt M

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Monikaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 9 maja 2008, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

znajdź punkt M

Post autor: Monikaa »

Dane są punkty A=(-3,8) B=(2,2). Na osi Ox znajdź taki punkt M, aby suma kwadratów długości odcinków AM i MB była najmniejsza.
Awatar użytkownika
N4RQ5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki/Wawa
Pomógł: 104 razy

znajdź punkt M

Post autor: N4RQ5 »

Punkt na osi Ox ma współrzędne (x,0). Nasza funkcja (suma kwadratów odległości) ma więc postać:
\(\displaystyle{ f(x) = (-3-x)^2+8^2+(2-x)^2+2^2=x^2+6x+9+64+x^2-4x+4+4=2x^2+2x+81}\)
Czyli zwykła funkcja kwadratowa której minimum trzeba znaleźć.
Monikaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 9 maja 2008, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

znajdź punkt M

Post autor: Monikaa »

Ale wychodzi mi ujemna delta, więc chyba coś jest źle?
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

znajdź punkt M

Post autor: Viathor »

Minimum czyli wierzchołek \(\displaystyle{ (p= \frac{-b}{2a}= -\frac{1}{2} )}\)
Monikaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 9 maja 2008, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

znajdź punkt M

Post autor: Monikaa »

aaaaa dzieki
ODPOWIEDZ