Równanie okręgu i równanieo gólne prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wasileq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 cze 2008, o 19:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Równanie okręgu i równanieo gólne prostej

Post autor: wasileq »

Poprosze o rozwiązanie tych kilku zadań bo nie daje sobie rady:P:(
zad1
oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(1,-3) B(4,0) C(-2,1)
zad2
wyznacz równanie ogólne prostej przechodzącej przez punkt P(3,4) stycznej do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)-4x-2y-5=0
zad3
zapisz równanie prostej równo oddalonej od prostych o równaniach: 3x+4y-1=0 i 3x+4y+9=0
zad 4
dla jakich m równanie \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)-2x+12y-5m+6=0 to równanie okręgu
z góry dziękuje!!
ODPOWIEDZ