Mam takie oto zadanie:
Dane sa punkty A=(0,2), B=(6,2), C=(8,4)
1. Oblicz pole trojkata ABC
2. Rownanie osi symetrii odcinka AC
3. Za pomoca nierownosci opisz polprosta ktorej krawedzia jest prosta AC i do ktorej nalezy punkt B
jak zrobic to zadanie ?
jedyne co ja umiem (czyli prawie nic) to wzory z ktorych mozna (trzeba?) skorzystac:
d = Axo + Byo + C podzielic przez A2 + B2 (pod pierwiastkiem)
no i wzor na pole trojkata
pomoze ktos?
z gory dziekuje, pozdrawiam
trojkat, rownanie osi symetri
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubin
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
trojkat, rownanie osi symetri
2) znajdujemy równanie prostej przechodzącej przez A i C
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2=0a+b \\ 4=8a+b \end{cases}}\) znajdujesz a i b i masz równanie prostej
Teraz wyznaczasz środek odcinka AC
MA współrzędne
\(\displaystyle{ S(4,3)}\)
Teraz wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez S i prostopadłej do powyższej prostej, czyli
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{a}x +b}\) z pierwszej prostej podstawiasz obliczone a , zas b obliczasz w ten sposób że za x i y podstawiasz współrzędne punktu S
\(\displaystyle{ 3=- \frac{1}{a} 4+b}\) i obliczasz b i masz równanie osi symetrii
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2=0a+b \\ 4=8a+b \end{cases}}\) znajdujesz a i b i masz równanie prostej
Teraz wyznaczasz środek odcinka AC
MA współrzędne
\(\displaystyle{ S(4,3)}\)
Teraz wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez S i prostopadłej do powyższej prostej, czyli
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{a}x +b}\) z pierwszej prostej podstawiasz obliczone a , zas b obliczasz w ten sposób że za x i y podstawiasz współrzędne punktu S
\(\displaystyle{ 3=- \frac{1}{a} 4+b}\) i obliczasz b i masz równanie osi symetrii