znajdź równanie prostej spełniającej warunki

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
byku1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 mar 2008, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cz-Dz
Pomógł: 1 raz

znajdź równanie prostej spełniającej warunki

Post autor: byku1989 »

Prosta k przechodzi przez punkt A=(3,2) i przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w takich punktach, ze iloczyn ich odległości od punktu (0,0) wynosi 25. Znajdź równanie prostej k.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2008, o 12:29 przez byku1989, łącznie zmieniany 1 raz.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

znajdź równanie prostej spełniającej warunki

Post autor: JankoS »

byku1989 pisze:Prosta k przechodzi przez punkt A=(3,2) i przecina dodatnie polosie ukladu wspolzednych w takich punktach, ze iloczyn ich odleglosci od punktu (0,0) wynosi 25. Znajdz równanie prostej k.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+m=2\\\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1, \ a,b>0\\ ab=25\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ