Napisz równanie prostej
Napisz równanie prostej
Napisz równanie prostopadłej i równoległej do prostej 2x-y+2=0 i przechodzącą przez punkt A=(0,-3)
Ostatnio zmieniony 1 cze 2008, o 09:31 przez justi88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
Napisz równanie prostej
2x-y+2=0 => y=2x+2
Równoległa:
y=2x+b A(0,-3)
-3=0+b
b=-3
|| : y=-2x-3
Prostopadła:
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x+b}\) A(0,-3)
\(\displaystyle{ -3=0+b}\)
\(\displaystyle{ b=-3}\)
|_ : \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x-3}\)
dziękuję za uwagę
Równoległa:
y=2x+b A(0,-3)
-3=0+b
b=-3
|| : y=-2x-3
Prostopadła:
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x+b}\) A(0,-3)
\(\displaystyle{ -3=0+b}\)
\(\displaystyle{ b=-3}\)
|_ : \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x-3}\)
dziękuję za uwagę