witam mam do rozwiazania cos takiego
Proste o równaniach x – y + 1 = 0, x + y – 3 = 0, y + 1 = 0 wyznaczają trójkąt ABC.
- Oblicz współrzędne punktów A, B, C.
- Uzasadnij, że trójkąt ABC jest prostokątny.
pozdrawiam i dziekuje
geometria w układzie współrzędnym
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
geometria w układzie współrzędnym
a)Znajdujesz tylko punktu przecięcia tych prostych(każdej z każdą):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y+1=0\\ x+y-3=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y+1=0\\ y + 1 = 0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y-3=0 \\ y + 1 = 0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y+1=0\\ x+y-3=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y+1=0\\ y + 1 = 0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y-3=0 \\ y + 1 = 0\end{cases}}\)