wierzchołki trójkąta ABC obliczyc pole
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 27 kwie 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
wierzchołki trójkąta ABC obliczyc pole
Punkty A=(-3,1) , B=(2,6), C=(4,3) są wierzchołkami trókąta ABC.Oblicz pole tego trójkąta
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wierzchołki trójkąta ABC obliczyc pole
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[5,5] \\
\vec{AC}=[7,2] \\
P_{\Delta{ABC}} = \frac{1}{2}|d(\vec{AB},\vec{AC})| = \frac{1}{2}|\left|\begin{array}{cc} 5 & 5 \\ 7 & 2 \end{array}\right|| =\frac{1}{2}|5\cdot 2 - 5 7| = \frac{25}{2}}\)
\vec{AC}=[7,2] \\
P_{\Delta{ABC}} = \frac{1}{2}|d(\vec{AB},\vec{AC})| = \frac{1}{2}|\left|\begin{array}{cc} 5 & 5 \\ 7 & 2 \end{array}\right|| =\frac{1}{2}|5\cdot 2 - 5 7| = \frac{25}{2}}\)