odległość punktu od hiperpłaszczysny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

odległość punktu od hiperpłaszczysny

Post autor: natkoza »

w przestrzeni afinicznej euklidesowej \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) w iloczynem skalarnym \(\displaystyle{ \xi (x,y)=x_1y_1+2x_2y_2+3x_3y_3+x_4y_4}\) znajdź odległosć punktu \(\displaystyle{ P=(1,-1,2,1)}\) od hiperpłaszczyzny o równaniu \(\displaystyle{ x_1+2x_2-x_3+x_4+2=0}\)
ODPOWIEDZ