znajdź punkty przecięcia

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Monikaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 9 maja 2008, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

znajdź punkty przecięcia

Post autor: Monikaa »

ZNajdź punkty przecięcia:
a) okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2-3x+5y-4=0}\) z osiami układu współrzędnych
b) okręgów \(\displaystyle{ x^2+y^2-3x+5y-4=0}\) i \(\displaystyle{ x^2+y^2+x-7y=0}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

znajdź punkty przecięcia

Post autor: Szemek »

a)
- podstawiasz y=0 i obliczasz punkty przecięcia z osią OX
- podstawiasz x=0 i obliczasz punkty przecięcia z osią OY
b)
bierzesz w układ, odejmujesz stronami, wyznaczasz x albo y i podstawiasz do któregoś z równań okręgu, potem pozostaje równanie kwadratowe do rozwiązania...
ODPOWIEDZ