równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Monikaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 9 maja 2008, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

równanie okręgu

Post autor: Monikaa »

Środek okręgu przechodzącego przez punkty A=(3,0) i B=(0,1) należy do prostej y=x+2. Znajdź równanie tego okręgu.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

równanie okręgu

Post autor: Szemek »

wskazówka
środek okręgu leży na przecięciu symetralnej odcinka AB i prostej y=x+2
ODPOWIEDZ