Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 5 razy
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Witam.
Zadanie brzmi następująco:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
A = (2,-3)
B = (-4,27)
Próbuję je rozwiązać ze wzoru y=ax+b, ale wychodzą mi dziwne wyniki, jeśli ktoś może to obliczyć w tym temacie, oraz objaśnić, jak je obliczył będę bardzo wdzięczny.
Oraz mam do zrobienia jeszcze dwa zadania mianowicie:
Dana jest prosta o równaniu y=4x-1. Oblicz odległość punktu A=(2,10) od tej prostej.
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=3x-5 i przechodzącej przez punkt P=(6,-10)
Pozdrawiam, i dziękuję z góry za okazaną pomoc.
Zadanie brzmi następująco:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
A = (2,-3)
B = (-4,27)
Próbuję je rozwiązać ze wzoru y=ax+b, ale wychodzą mi dziwne wyniki, jeśli ktoś może to obliczyć w tym temacie, oraz objaśnić, jak je obliczył będę bardzo wdzięczny.
Oraz mam do zrobienia jeszcze dwa zadania mianowicie:
Dana jest prosta o równaniu y=4x-1. Oblicz odległość punktu A=(2,10) od tej prostej.
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=3x-5 i przechodzącej przez punkt P=(6,-10)
Pozdrawiam, i dziękuję z góry za okazaną pomoc.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
\(\displaystyle{ A = (2,-3)}\)
\(\displaystyle{ B = (-4,27)}\)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Więc za x i y możesz podstawiać współrzędne tych punktów
\(\displaystyle{ \begin{cases}-3=2a+b\\ 27=-4a+b \end{cases}}\)
i rozwiązujesz układzik równań
\(\displaystyle{ B = (-4,27)}\)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Więc za x i y możesz podstawiać współrzędne tych punktów
\(\displaystyle{ \begin{cases}-3=2a+b\\ 27=-4a+b \end{cases}}\)
i rozwiązujesz układzik równań
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 5 razy
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Dziękuję bardzo.
Czy mógłbyś podać jeszcze wyniki - byłbym bardzo wdzięczny. Nie jestem pewnien, czy dobrze obliczyłem.
Czy mógłbyś podać jeszcze wyniki - byłbym bardzo wdzięczny. Nie jestem pewnien, czy dobrze obliczyłem.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-3-2a \\ b=27+4a \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -3-2a=27+4a}\)
\(\displaystyle{ 6a=-30}\)
\(\displaystyle{ a=-5}\)
\(\displaystyle{ b=-3+10=7}\)
\(\displaystyle{ y=-5x+7}\)
\(\displaystyle{ -3-2a=27+4a}\)
\(\displaystyle{ 6a=-30}\)
\(\displaystyle{ a=-5}\)
\(\displaystyle{ b=-3+10=7}\)
\(\displaystyle{ y=-5x+7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 5 razy
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Jednak dobrze obliczyłem.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
Pozostały jeszcze dwa zadania.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
Pozostały jeszcze dwa zadania.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=3x-5 i przechodzącej przez punkt P=(6,-10)
Prosta prostopadła, to taka , która ma przeciwny i odwrotny współczynnik a:
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3} x+b}\) i do tej prostej należy dany punkt więc podstawiam za x i y i obliczam b:
\(\displaystyle{ -10=- \frac{1}{3} 6+b}\)
\(\displaystyle{ -10=-2+b}\)
\(\displaystyle{ b=-8}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3} x-8}\)
Prosta prostopadła, to taka , która ma przeciwny i odwrotny współczynnik a:
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3} x+b}\) i do tej prostej należy dany punkt więc podstawiam za x i y i obliczam b:
\(\displaystyle{ -10=- \frac{1}{3} 6+b}\)
\(\displaystyle{ -10=-2+b}\)
\(\displaystyle{ b=-8}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{3} x-8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 5 razy
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Ponownie dziękuję.
Pozostało tylko jedno zadanie.
Pozostało tylko jedno zadanie.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Odległość punktu od prostej dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ \frac {|A\,x_a+B\,y_a+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
\(\displaystyle{ A(2,10)}\)
\(\displaystyle{ y=4x-1}\)
\(\displaystyle{ 4x-y-1}\)
A=4
B=-1
C=-1
\(\displaystyle{ \frac {|4 2+(-1) 10 -1|}{\sqrt{16+1}} = \frac {|-3|}{\sqrt{17}} = \frac {3}{\sqrt{17}}=\frac {3\sqrt{17}}{17}}\)
\(\displaystyle{ \frac {|A\,x_a+B\,y_a+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
\(\displaystyle{ A(2,10)}\)
\(\displaystyle{ y=4x-1}\)
\(\displaystyle{ 4x-y-1}\)
A=4
B=-1
C=-1
\(\displaystyle{ \frac {|4 2+(-1) 10 -1|}{\sqrt{16+1}} = \frac {|-3|}{\sqrt{17}} = \frac {3}{\sqrt{17}}=\frac {3\sqrt{17}}{17}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 5 razy