Trapez

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
natasza99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 22 maja 2008, o 14:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jelcz
Podziękował: 1 raz

Trapez

Post autor: natasza99 »

Punkty \(\displaystyle{ A=(1,1) B=(5,5) C=(3,5)}\) są wierzchołkami trapezu równoramiennego

\(\displaystyle{ ABCD}\) niebędącego równoległobokiem , w którym \(\displaystyle{ AB CD}\).

a) wyznacz równanie osi symetrii tego trapezu

b)oblicz pole trapezu
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Trapez

Post autor: mat1989 »

natasza99 pisze:a) wyznacz równanie osi symetrii tego trapezu
os symetrii przechodzi przez środki podstaw trapezu.
ODPOWIEDZ