prostokąt w ukladzie wspołrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

prostokąt w ukladzie wspołrzędnych

Post autor: RAFAELLO14 »

Dane są wierzchołki A(9-1) i B(-7,3) prostokąta ABCD oraz punkt E (4,-4) należący do boku CD.
a) wyznacz równanie prostej zawierającej bok CD
b) oblicz współrzędne wierzchołka C
c) oblicz współrzędne punktu S przecięcia się przekątnych tego prostokąta

a) zrobilem wyznaczylem najpierw rownanie prostej AB \(\displaystyle{ y = - \frac{1}{4}x + \frac{5}{4}}\)
nastepnie wykorzystalem fakt ze AB || CD czyli \(\displaystyle{ a _{1} = a = - \frac{1}{4}}\) i ze przechodzi przez punkt E (4,-4)
rownanie prostej CD \(\displaystyle{ y = - \frac{1}{4}x -3}\)

ale nie moge sobie poradzic z podpunktem b)
airowin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy

prostokąt w ukladzie wspołrzędnych

Post autor: airowin »

obliczasz równanie prostej BC to jest y=4x+b podstawiasz współrzędne pkt c i wychodzi ci prosta. Rozwiąż układ równań prostej BC z prostą DC punkt przecięcie jest rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

prostokąt w ukladzie wspołrzędnych

Post autor: Szemek »

b)
- wyznaczasz równanie prostej prostopadłej (prosta BC) do prostej AB i przechodzącej przez punkt B
- punkt C leży na przecięciu prostych: CD i wyznaczonej prostej BC (we wcześniejszym kroku)
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

prostokąt w ukladzie wspołrzędnych

Post autor: RAFAELLO14 »

dzieki
Ostatnio zmieniony 24 maja 2008, o 15:30 przez RAFAELLO14, łącznie zmieniany 1 raz.
airowin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy

prostokąt w ukladzie wspołrzędnych

Post autor: airowin »

sorry chodziło mi o pkt b
ODPOWIEDZ