wyznacz punkt d w trapezie prostokątnym abcd
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szprotawa
- Podziękował: 31 razy
wyznacz punkt d w trapezie prostokątnym abcd
Dane są punkty A=(1,1) B=(9,5) C=(5,8). Wyznacz współrzędne punktu D wiedząc, że czworokąt ABCD jest trapezem prostokątnym, któego kąt przy wierzchołku A jest prosty. Oblicz pole tego trapezu.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wyznacz punkt d w trapezie prostokątnym abcd
przykładowy sposób postępowania:
Wyznaczenie punktu D:
- wyznaczasz równanie prostej AB
- 1)wyznaczasz równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez punkt A
- 2) wyznaczasz równanie prostej równoległej do AB przechodzącej przez punkt C
- rozwiązujesz układ równań - do układu bierzesz równania prostych 1) i 2) - rozwiązaniem układu są współrzędne punktu D
Obliczenie pola:
- obliczasz długość AB, DC (2 podstawy) oraz AC (wysokość)
Wyznaczenie punktu D:
- wyznaczasz równanie prostej AB
- 1)wyznaczasz równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez punkt A
- 2) wyznaczasz równanie prostej równoległej do AB przechodzącej przez punkt C
- rozwiązujesz układ równań - do układu bierzesz równania prostych 1) i 2) - rozwiązaniem układu są współrzędne punktu D
Obliczenie pola:
- obliczasz długość AB, DC (2 podstawy) oraz AC (wysokość)