wielokąty. figury podobne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kasia001990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 19 maja 2008, o 10:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zaścianek

wielokąty. figury podobne

Post autor: kasia001990 »

mam problem z rozwiązaniem tych zadań....czy ktoś w miare swoich możliwości mógłby mi pomóc je rozwiazać???

1. Prostokąt o bokach długosci 1 i 3 rozcięto na dwa prostokąty podobne. W jakiej skali jeden z tych prostokątów jest podobny do drugiego?

2. W trapezie ABCD, ktory nie jest równoległobokiem boki AB i CD są równoległe. Przekątna BD dzieli ten trapez na dwa trójkaty podobne. Wiadomo, że |AB|= 8 i |AD|= 5. Oblicz obwód trapezu.

3. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie o bokach długości 5, 8 i 10.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

wielokąty. figury podobne

Post autor: Wicio »

3)
\(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\) gdzie \(\displaystyle{ p= \frac{a+b+c}{2}}\)
W ten sposób obliczysz pole
Jak masz pole to obliczasz R

\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\)
ODPOWIEDZ