wyznacz skalę podobieństwa...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gerika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 wrz 2005, o 23:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

wyznacz skalę podobieństwa...

Post autor: gerika »

takie małe zadanko...
wyznacz skalę podobieństwa, jeśli obrazem okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)-4x+2y-3=0 jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)+6x-4y+11=0
ktokowiek widział, ktokolwiek wie... bardzo proszę o pomoc...
i z góry bardzo dzięki
Awatar użytkownika
blinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 13 lip 2005, o 20:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leluchowo
Pomógł: 2 razy

wyznacz skalę podobieństwa...

Post autor: blinx »

łatwiej Ci będzie rozwiązac zadanie jeśli porównasz promienie tych dwóch okręgów. Skoro więc masz okrąg o równaniu:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2px-2qy+m=0}\) promień ma długość \(\displaystyle{ r=\sqrt{p^{2}+q^{2}-m}}\) mając długości promieni obu okręgów będziesz mogła bez problemu określić skalę podobieństwa. Myślę, że o to chodzi.
gerika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 wrz 2005, o 23:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

wyznacz skalę podobieństwa...

Post autor: gerika »

ale ja jestem humanistka... nic z tego nie rozumiem... moze po polsku tak jakby troszke bardziej
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

wyznacz skalę podobieństwa...

Post autor: Tristan »

W przypadku pierwszego okręgu pod p podstawiasz 2, pod q -1, a pod -3, no i podstawiasz te wartości do wzoru, który podała Ci blinx i otrzymujesz, że \(\displaystyle{ r=2sqrt2}\). Teraz robisz to samo dla drugiego okręgu i liczysz ich stosunek, dzięki czemu otrzymujesz, że skala k jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\).
gerika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 wrz 2005, o 23:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

wyznacz skalę podobieństwa...

Post autor: gerika »

dzięki !
pzdr
ODPOWIEDZ