Okręgi styczne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
zbrozin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 maja 2008, o 23:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Okręgi styczne

Post autor: zbrozin »

Witam, mam do opracowania pytanie: Ile okręgów stycznych do obu osi układu współrzędnych przechodzi przez punkt A(2,4) ?
Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Okręgi styczne

Post autor: Viathor »

Gdyby to próbować graficznie to wynika że jeden o środku w punkcie \(\displaystyle{ (2,2)}\).
zbrozin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 maja 2008, o 23:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Okręgi styczne

Post autor: zbrozin »

Dzięki bardzo
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Okręgi styczne

Post autor: M Ciesielski »

bzdura, istnieją dwa takie okręgi.

jeśli okrąg ma przechodzić przez ten punkt, jego środek musi się znajdować w tej samej ćwiartce, zatem jeśli okrąg ma promień dług. r, to jego równanie ma postać

\(\displaystyle{ (x-r)^2+(y-r)^2=r^2}\)

podstawiając współrzędne pkt A:

\(\displaystyle{ (2-r)^2 + (4-r)^2 = r^2}\)
\(\displaystyle{ 4-4r+r^2+16-8r+r^2-r^2=0}\)
\(\displaystyle{ r^2-12r+20=0}\)
\(\displaystyle{ r_{1} = 2}\)
\(\displaystyle{ r_{2} = 10}\)

istnieją zatem dwa takie okręgi o promieniach 2 i 10.
zbrozin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 maja 2008, o 23:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Okręgi styczne

Post autor: zbrozin »

Ok wezmę pod uwagę jako ostateczną odpowiedź tą poprawkę, dzięki serdeczne
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Okręgi styczne

Post autor: mat1989 »

baQs, coś z tym r=10 nie tak chyba... zresztą narysuj sobie pomocniczy rysunek.
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Okręgi styczne

Post autor: Viathor »

baQs mógłbyś zaprezentować na rysunku ten \(\displaystyle{ r=10}\) bo też jestem ciekawy skoro tak wyszło z równania...
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Okręgi styczne

Post autor: M Ciesielski »

narysowałem, być może źle, ale wyszło również na rysunku.

a ktoś widzi w moim równaniu błąd?


\(\displaystyle{ S=(10,10)}\) - środek

\(\displaystyle{ (2-10)^2 + (4-10)^2 = 64 + 36 = 100 = 10^2}\) - dany punkt spełnia równanie okręgu o środku w puncie S i promieniu \(\displaystyle{ r=10}\)

narysujcie sobie w układzie współrzędnych, na kratkach w zeszycie najlepiej.


ed.:
AU
AU
2nuhpnt.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 81 razy
tak to wygląda (mniej więcej)
ODPOWIEDZ