Zbadaj, w ilu punktach przecinają się okręgi
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 14:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 64 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbadaj, w ilu punktach przecinają się okręgi
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)=1 oraz \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)=1
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Zbadaj, w ilu punktach przecinają się okręgi
\(\displaystyle{ \begin{cases}(x-1)^{2}+y^{2}=1 \\ x^{2}+y^{2}=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}y^{2}=1 -(x-1)^{2} \\ y^{2}=1-x^{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 1 -(x-1)^{2}=1-x^{2}}\)
Wyliczasz z tego x . Ja na szybkiego liczyłem i chyba mi wyszedł \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
Potem podstawiasz wyliczony x do równania powyżej i wyliczasz y. Mi wyszły dwie możliwości y
Więc skoro wyszły dwie możliwości y i jedna możliwość x to okręgi przecinają się w dwóch punktach.
Gdyby Ci wyszło tylko jedno rozwiązanie x i y wówczas owe okręgi byłyby styczne
\(\displaystyle{ \begin{cases}y^{2}=1 -(x-1)^{2} \\ y^{2}=1-x^{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 1 -(x-1)^{2}=1-x^{2}}\)
Wyliczasz z tego x . Ja na szybkiego liczyłem i chyba mi wyszedł \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
Potem podstawiasz wyliczony x do równania powyżej i wyliczasz y. Mi wyszły dwie możliwości y
Więc skoro wyszły dwie możliwości y i jedna możliwość x to okręgi przecinają się w dwóch punktach.
Gdyby Ci wyszło tylko jedno rozwiązanie x i y wówczas owe okręgi byłyby styczne
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Zbadaj, w ilu punktach przecinają się okręgi
\(\displaystyle{ O _{1}(1,0),R=1,O _{2}(0,0), r=1, |O _{1}O _{2}|=1, R-r=0, R+r=2}\)Monikaa pisze:\(\displaystyle{ (x-1)^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)=1 oraz \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)=1
\(\displaystyle{ R-r}\)