Zad 1.
Oblicz pole trapezu równoramiennego o ramieniu długości 10 cm opisanego na okręgu o promieniu 4 centymetry.
Zad 2.
Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 5cm i 9cm. Oblicz długość ramion i pole trapezu jeżeli w trapez ten można wpisać okrąg.
Okrąg opisany na/w czworokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
- Podziękował: 35 razy
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Okrąg opisany na/w czworokącie
2)
a=9cm
b=5cm
c-ramiona
Skoro można wpisać okrąg to
\(\displaystyle{ a+b=2c}\)
\(\displaystyle{ 14=2c}\)
\(\displaystyle{ c=7cm}\)
Teraz prowadzisz wysokość i z utworzonego przez wysokość kawałek dolnej podstawy ( a) i ramię trójkąta prostokątnego wyliczasz długość wysokości
x- kawałek dolnej podstawy równy \(\displaystyle{ \frac{a-b}{2} =2cm}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} =c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4+h ^{2} =49}\)
\(\displaystyle{ h=3 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} h=21 \sqrt{5}cm ^{2}}\)
[ Dodano: 17 Maj 2008, 22:25 ]
Z pierwszym zadaniem powinieneś już sobie poradzić, podobnie sie robi
a=9cm
b=5cm
c-ramiona
Skoro można wpisać okrąg to
\(\displaystyle{ a+b=2c}\)
\(\displaystyle{ 14=2c}\)
\(\displaystyle{ c=7cm}\)
Teraz prowadzisz wysokość i z utworzonego przez wysokość kawałek dolnej podstawy ( a) i ramię trójkąta prostokątnego wyliczasz długość wysokości
x- kawałek dolnej podstawy równy \(\displaystyle{ \frac{a-b}{2} =2cm}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} =c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4+h ^{2} =49}\)
\(\displaystyle{ h=3 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} h=21 \sqrt{5}cm ^{2}}\)
[ Dodano: 17 Maj 2008, 22:25 ]
Z pierwszym zadaniem powinieneś już sobie poradzić, podobnie sie robi