Dla jakich wartości parametru 'm' dane równanie przedstawia okrąg:
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} +2mx+4my+4=0}\)
równanie okręguu
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
równanie okręguu
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} +2mx+4my+4=0 \\
(x+m)^2-m^2+(y+2m)^2-4m^2+4=0 \\
(x+m)^2+(y+2m)^2=5m^2-4}\)
\(\displaystyle{ 5m^2-4>0}\)
(x+m)^2-m^2+(y+2m)^2-4m^2+4=0 \\
(x+m)^2+(y+2m)^2=5m^2-4}\)
\(\displaystyle{ 5m^2-4>0}\)