Witam,
jak obliczyć sumę długości wszytskich krawędzi czworościanu foremnego, którego pole podstawy to \(\displaystyle{ 63\sqrt{3}}\)
Suma długości krawędzi
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Suma długości krawędzi
Skoro czworościan foremny to w podstawie trójkąt równoboczny
\(\displaystyle{ Pp=63 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pp= \frac{ \sqrt{3} }{4} a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4} a ^{2} =63 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} =252}\)
\(\displaystyle{ a=6 \sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ S=6a=36 \sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ Pp=63 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pp= \frac{ \sqrt{3} }{4} a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4} a ^{2} =63 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} =252}\)
\(\displaystyle{ a=6 \sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ S=6a=36 \sqrt{7}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
Suma długości krawędzi
w czworościanie foremnym podstawą jest trójkąt równoboczny (tzw. foremny),a pole podstawy to
\(\displaystyle{ Pp = \frac{1}{2} a*h}\)z zaleznosci w trojkacie rownobocznym wychodzi ze \(\displaystyle{ a = 2b, h = b \sqrt{3}}\)
tak wiec:
\(\displaystyle{ 63 \sqrt{3}= \frac{1}{2}*b \sqrt{3}*b\\
126 = b ^{2}\\
b = 3 \sqrt{14}}\) - to jest dlugosc jednej krawedzi
\(\displaystyle{ 3\sqrt{14} * 6 = 18\sqrt{14}}\) - to jest suma dlugosci wszystkich krawedzi
ale nie jestem pewny wyniku i metody
\(\displaystyle{ Pp = \frac{1}{2} a*h}\)z zaleznosci w trojkacie rownobocznym wychodzi ze \(\displaystyle{ a = 2b, h = b \sqrt{3}}\)
tak wiec:
\(\displaystyle{ 63 \sqrt{3}= \frac{1}{2}*b \sqrt{3}*b\\
126 = b ^{2}\\
b = 3 \sqrt{14}}\) - to jest dlugosc jednej krawedzi
\(\displaystyle{ 3\sqrt{14} * 6 = 18\sqrt{14}}\) - to jest suma dlugosci wszystkich krawedzi
ale nie jestem pewny wyniku i metody
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Suma długości krawędzi
Po co te b jeszcze wprowadzasz- przez to się pomyliłeś bo:
Masz tak:
\(\displaystyle{ 63 \sqrt{3}= \frac{1}{2}*b \sqrt{3}*b}\)
A powinno być:
\(\displaystyle{ 63 \sqrt{3}= \frac{1}{2}*b \sqrt{3}*2b}\)
Ale i tak cos masz tu źle
Moja metoda lepsza
A b to wcale nie dł.krawędzi, bo długość krawędzi jak wyżej napisałeś to 2b
Masz tak:
\(\displaystyle{ 63 \sqrt{3}= \frac{1}{2}*b \sqrt{3}*b}\)
A powinno być:
\(\displaystyle{ 63 \sqrt{3}= \frac{1}{2}*b \sqrt{3}*2b}\)
Ale i tak cos masz tu źle
Moja metoda lepsza
A b to wcale nie dł.krawędzi, bo długość krawędzi jak wyżej napisałeś to 2b