Równania wspólnych stycznych okręgów.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kocica
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 14 maja 2008, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

Równania wspólnych stycznych okręgów.

Post autor: kocica »

Hej mam probelem z takim zadankiem z góry dziekuję za pomoc.

Ułożyć równania wspólnych stycznych do okręgów o równaniach:
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}+(y-1)^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ (x+2)^{2}+(y+1)^{2}=9}\)
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Równania wspólnych stycznych okręgów.

Post autor: De Moon »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 0= Ax +By +C \\ 1 = \frac{ ft|Ax_{0}+By_{0}+C \right| }{ \sqrt{A^2+B^2} } \\ 3 = \frac{ ft|Ax_{1}+By_{1}+C \right| }{ \sqrt{A^2+B^2} } \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ x_{0} = 2}\)
\(\displaystyle{ y_{0} = 1}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = -2}\)
\(\displaystyle{ y_{1} = -1}\)
ODPOWIEDZ