zadanie z prostokątem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monmie89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 30 sty 2008, o 20:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sopot

zadanie z prostokątem

Post autor: monmie89 »

W prostokącie ABCD wierzchołek D połączono odcinkami ze środkami E i F boków AB i BC,
zaś M i N to punkty przecięcia tych odcinków z przekątną AC (patrz rysunek).
a) Uzasadnij, że odcinki AM, MN i NC są jednakowej długości.
b) Uzasadnij, że trójkąty AEM i CNF mają równe pola.
rysunek: ... tuulc4.gif
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

zadanie z prostokątem

Post autor: klaustrofob »

tr. AND~CFN w skali 2:1 oznacza to, że NA=2CF, skąd wynika, że CF=1/3 przekątnej. analogicznie, tr. CMD~AEM w skali 2:1, a stąd CM=2AM i AM=1/3 przekątnej. stąd wynika równość odp. odcinków.

pola trójkątów AMD, MND i NCD są równe (równe podstawy, ta sama wysokość) i mają pole równe 1/6 pola prostokąta. pole tr. AND= pole tr. CMD = 2/6 pola prostok. na mocy wspomnianego poprzednio podobieństwa pola odp. trójkątów są równe, bo wynoszą 1/4*2/6 pola prostok.
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 99 razy

zadanie z prostokątem

Post autor: enigm32 »

To zadanie było na którejść maturze, zerknij na strone CKE, tam są również klucze.
ODPOWIEDZ