Wyznaczanie stycznych do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Myszor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: T.g

Wyznaczanie stycznych do okręgu

Post autor: Myszor »

Witam!
Mam problem z pewnym zadaniem i zawsze kiedy dostaje podobne rozkładam się momentalnie.
Oto treść:

Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} +y^{2}+6y-2x+5=0}\)
a) napisz równania stycznych do tego okręgu i prostopadłych do prostej \(\displaystyle{ x-2y=0}\)
b)Oblicz pole trójkąta ABS, gdzie punkty A i B są punktami przecięcia się stycznych z prostą \(\displaystyle{ 3x-y+4=0}\), zaś S jest środkiem okręgu.

Głównym moim problemem jest wyznaczanie stycznych do okręgu. Nie potrafię tego robić, dlatego proszę o wyjaśnienie. Na pewno zrozumiem na przykładzie.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, o 20:32 przez Myszor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Wyznaczanie stycznych do okręgu

Post autor: Viathor »

Na początek teoria:
prosta przecinająca okrąg w dwóch punktach : \(\displaystyle{ \Delta>0}\)
prosta styczna : \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
prosta nie mająca punktów wspólnych: \(\displaystyle{ \Delta}\)
Myszor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: T.g

Wyznaczanie stycznych do okręgu

Post autor: Myszor »

Wielkie dzięki na pewno zapamiętam!

Oczywiście zadanie wyszło poprawnie.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ